Senzorické hodnocení

  • V rámci testu vaničkových zmrzlin - čokoláda bylo testováno celkem 8 čokoládových mražených krémů. Senzorické hodnocení probíhalo v laboratoři Státního veterinárního ústavu. Kromě chuti byly hodnoceny další parametry jako vůně, vzhled a konzistence.
  • Konzistence mraženého krému musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě.
  • Všechny atributy byly hodnoceny souborem 7 posuzovatelů známkami jako ve škole stupně 1 až 5. Známky se sčítaly. Výrobek, který získal nejméně bodů byl nejlepší, výrobek s nejvyšším počtem bodů byl nejhorší.

Výživa a legislativa

  • Kromě senzorického posouzení byla věnována pozornost informacím na obalech.
  • Z výživových parametrů se sledovaly energetická hodnota, obsah tuku, nasycených mastných kyselin a cukrů.
  • Posuzovala se správnost legislativního zařazení jednotlivých mražených krémů.

Mražené krémy se označují druhem (mražený krém), skupinou (smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet) a podskupinou podle použité ochucující složky (vanilkový, čokoládový, jahodový apod.). Zařazení do skupin má svoje další pravidla.  Nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

  • Čokoládový mražený krém musí obsahovat nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa. Čokoládové zmrzliny je třeba odlišit od kakaových zmrzlin, kde je povolen nižší podíl kakaa, vyšší než 1,5 %. Někteří výrobci uvádějí ve složení množství použitého kakaa, jíní ne. Množství a druh použité ochucující složky, informace pro spotřebitele či případné nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

Cena za našlehaný vzduch?

Mražené krémy charakterizuje nášleh výrobku, který způsobuje, že objem a hmotnost výrobku se číselně významně liší. Uvádí-li se na výrobku jen objem, znemožňuje to spotřebiteli lepší orientaci při porovnání cen z hlediska jednotkové hmotnosti, podobně je tomu i u výživových údajů. Proto většina výrobců přistupuje k uvádění hmotnosti i objemu na obalech a výživové hodnoty vztažené na hmotnost výrobku jsou více transparentní.

  • Zašlehaný vzduch, který konzumujeme, má nulovou výživovou hodnotu a výživové údaje uváděné na 100 ml působí opticky dobře na spotřebitele, který nevnímá, že množství v gramech obsahuje zhruba dvojnásobek energie a dalších živin než množství v mililitrech.

Alergeny ano - ale pokud tam jsou

Častým jevem ze strany výrobců potravin je uvádění přítomnosti alergenů, které nepocházejí z přidaných surovin, ale mohou se vyskytovat ve stopových množstvích. Mnozí výrobci nemůžou zaručit maximální čistotu výrobních zařízení, na kterých vyrábí různé druhy výrobků, kde může dojít k následné křížové kontaminaci. Ačkoli je tedy přítomnost alergenu pouze hypoteticky možná, reálně je výrobek neobsahuje, přesto jsou alergeny uváděny. Spotřebitel trpící alergií si pak tento výrobek ze strachu nekoupí.

Cena nezaručí, že bude chutnat

Ceny výrobků se značně liší. Najdeme výrobky v cenové hladině vztažené na 100 g do 10,- Kč, mezi 10-20,- Kč, více než 20,- Kč a ojediněle i více než 30,- Kč. Ne vždy však znamená, že by vyšší cena odpovídala lepšímu senzorickému hodnocení. V kategorii čokoládových zmrzlin byl po senzorické stránce nejlépe hodnocen výrobek s cenou do 10,- Kč. V kategorii jahodových zmrzlin byl nejdražší výrobek hodnocen jako jeden z nejhorších.

Co vše náš test odhalil

Co nařizuje legislativa

Smetanový mražený krém musí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku, mléčný nejméně 2,5 % a navíc 6 % tukuprosté sušiny mléčného původu. V názvu mraženého krému mléčného lze výraz „mléčný“ nahradit názvem mléčného výrobku, který byl jako složka použit při jeho výrobě, například jogurtový nebo tvarohový. Mražený krém mléčný a mražený krém smetanový nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk a bílkoviny jiné než mléčný tuk a mléčné bílkoviny. Mražený krém s rostlinným tukem musí obsahovat nejméně 5 % rostlinného tuku. Na druhou stranu mražený krém vodový a mražený krém sorbet nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk.

Čokoládový mražený krém musí obsahovat nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa. Čokoládové zmrzliny je třeba je odlišit od kakaových zmrzlin, kde je povolen nižší podíl kakaa, vyšší než 1,5 %. Někteří výrobci uvádějí ve složení množství použitého kakaa, jíní ne. Množství a druh použité ochucující složky, informace pro spotřebitele či případné nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

"Může obsahovat," ale vlastně neobsahuje

Výrobci potravin často upozorňují na přítomnost alergenů za složením výrobku větou „Může obsahovat“, případně „Může obsahovat stopy“. Tyto alergeny by však neměly uvádět na výrobcích, u nichž je výrobce schopen zajistit jejich nepřítomnost, případně množství, které lze považovat za nulové. Státní zemědělská a potravinářská inspekce k tomu poskytuje výklad. Nedodržování tohoto pravidla vede k zúžení možnosti výběru potravin pro alergiky. V Irsku před časem zjistili nepřítomnost stop vajec, sóji a arašídů u 94 % výrobků, na nichž je uvedeno varování před možnou přítomností těchto alergenů.

Čím sladší = tím chutnější? To rozhodně neplatí

V České republice máme vysokou konzumaci nasycených mastných kyselin a přidaných cukrů. Více než 95 % populace nedodržuje doporučení ohledně příjmu těchto rizikových živin. Přestože mražené krémy nepatří mezi hlavní zdroje příjmu těchto živin díky občasné konzumaci, je určitě žádoucí věnovat pozornost jejich obsahu ve výrobcích. Tuky i cukry jsou důležitým nositelem chuti u mražených krémů, ale neplatí že by nejvyšší obsah chutnal nejlépe. Proto určitě stojí za úvahu se zamyslet nad skutečností, zda nelze obsah snížit, aniž by se to projevilo významně na senzorickém vnímání dané zmrzliny. Rozpětí obsahu cukrů, tuků a nasycených mastných kyselin ukazuje, že u výrobků s vyšším obsahem je takové snížení možné. Výrobky s nejvyšším obsahem cukrů a nasycených mastných kyselin v dané kategorii byly mírně penalizovány. Podobně nejnižší obsah cukrů a nasycených mastných kyselin získal drobný bonus.

Kvalita, která chutná

Ochucující složka je důležitým atributem kvality zmrzlin. Použité aroma může být přírodní nebo synteticky připravené. Jedná-li se o přírodní aroma, výrobce tuto informaci obvykle uvádí na obale.

  • Čokoládové zmrzliny mají přímo v legislativě zakotvený minimální obsah kakao 3 %, S obsahem kakaa v rozmezí od 1,5 % a nižším než 3 % se jedná o zmrzlinu kakaovou. Ne všichni výrobci však uvádějí informaci o procentuálním obsahu kakaa ve složení.

Výsledky testu

Ms Molly´s Chocolate flavor icecream

označen: Mražený krém s rostlinným tukem s čokoládovou příchutí
Známka testu
Cena za balení
63.90 Kč
Cena za 100 g
7.30 Kč
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost - 2000 ml/880 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 161 kcal

Tuky:

6,4 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 5,7 g

Cukry:

20,7 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

není uveden obsah kakaa, zmrzlina je s čokoládovou příchutí

Alergeny:

sója, lepek, vejce, arašídy a skořápkové plody

Jak chutnal porotě? Zmrzlina světlehnědé barvy, hladké, homogenní konzistence. Vůně výrazná, chuť výrazná, čokoládová, příjemná, přiměřeně sladká. Body ze senzorického hodnocení: 33 = 1. místo v senzorickém hodnocení.

plusNejlepší výsledek v senzorickém hodnocení. Cena za 100 g nižší než 10,- Kč.

minusHodnoty výživových údajů uváděny na 100 ml, což pro spotřebitele zhoršuje orientaci a uvádí opticky nižší hodnoty než ve 100 g. 5 alergenů deklarovaných mimo složky.

Celková známka: 1,3 = pořadí: 1

Pinko Kopečková zmrzlina čokoláda - z mléka a másla

označen: Mražený krém smetanový čokoládový
Známka testu
Cena za balení
99.90 Kč
Cena za 100 g
19.90 Kč
Výrobce
Pinko, a.s.
Prodávající
Kaufland Česká republika v.o.s.
Balení:

objem/hmotnost - 1000 ml/hmotnost neuvedena (510 g získáno vážením)

Energie:

na 100 gramů výrobku - 175 kcal

Tuky:

9,2 g, nasycené mastné kyseliny: 6,1 g

Cukry:

16,9 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

kakao 3,5 %

Alergeny:

sója, arašídy a suché skořápkové plody

Jak chutnal porotě? Zmrzlina středně hnědé barvy, jemné, homogenní konzistence. Vůně i chuť nepatrně méně výrazná. Body ze senzorického hodnocení: 35 = 2. místo v senzorickém hodnocení.

plusNejnižší obsah cukrů.

minusJako jediný výrobce neuvádí hmotnost produktu, což spotřebiteli neumožňuje orientaci při porovnání cen výrobku na jednotku hmotnosti.

Hodnoty výživových údajů jsou v návaznosti na to uváděny na 100 ml, což pro spotřebitele zhoršuje orientaci a uvádí opticky nižší hodnoty než ve 100 g. 

Celková známka: 1,4 = pořadí: 2

Clever Polárkový dort čokoládový

označen: Mražený krém s rostlinným tukem čokoládový s kakaovou polevou
Známka testu
Cena za balení
12.90 Kč
Cena za 100 g
4.40 Kč
Výrobce
Billa spol. s r.o.
Prodávající
Billa spol. s r.o.
Balení:

objem/hmotnost - 615 ml/290 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 174 kcal

Tuky:

8 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 7 g

Cukry:

19 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

kakaový prášek 3 %

Alergeny:

sója

Jak chutnal porotě? Zmrzlina světle hnědé barvy spolu s tmavě hnědou kakaovou polevou. Konzistence měkčí, hladká, homogenní. Vůně i chuť méně výrazná. Body ze senzorického hodnocení: 44 = 6. místo v senzorickém hodnocení.

plusCena za 100 g nižší než 10,- Kč.

Celková známka: 1,5 = pořadí: 3

Manhattan Specialities american Chocolate Brownie

označen: Mražený krém čokoládový s kousky sušenek brownie
Známka testu
Cena za balení
129.90 Kč
Cena za 100 g
25.30 Kč
Výrobce
Froneri Polska Sp. z o.o.
Prodávající
Tesco Stores ČR s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost - 1000 ml/514 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 197 kcal

Tuky:

7,5 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g

Cukry:

18,6 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

není uveden podíl kakaa

Alergeny:

arašídy, skořápkové plody, vejce

Jak chutnal porotě? Zmrzlina melírovaná - kombinace světle a tmavě hnědé barvy, na povrchu hnědočerné kousky sušenek a uvnitř kousky čokolády. Ojedinělý výskyt ledových krystalků na povrchu. Konzistence hrubší, vůně příjemná, chuť moučnější, posyp na povrchu mazlavý. Body ze senzorického hodnocení: 40 = dělené 3.-4. místo v senzorickém hodnocení.

minusCena za 100 g vyšší než 20,- Kč. 

Celková známka: 1,6 = pořadí: 4

Carte d´Or Les Authentiques Chocolate with real Belgian Chocolate

označen: Čokoládová zmrzlina
Známka testu
Cena za balení
137.90 Kč
Cena za 100 g
27.60 Kč
Výrobce
Unilever, spol. s r.o.
Prodávající
Košík.cz s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost - 1000 ml/500 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 200 kcal

Tuky:

8 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 6 g

Cukry:

24 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

není uveden podíl kakaa

Alergeny:

žádné

Jak chutnal porotě? Zmrzlina tmavě hnědé barvy s většími kousky čokolády, konzistence mimo čokoládových kousků jemná. Vůně málo výrazná, chuť cizí, příliš tuková, škrobová. Body ze senzorického hodnocení: 40 = dělené 3.-4. místo v senzorickém hodnocení.

plusŽádné alergeny deklarované mimo složky.

minusCena za 100 g vyšší než 20,- Kč. V názvu výrobku není uvedeno označení skupiny s rostlinným tukem. Výrobek může obsahovat i méně než 5% rostlinného tuku, potom nelze je zařadit do žádné skupiny mražených krémů podle vyhlášky č. 397/2016 Sb.

Celková známka: 1,6 = pořadí: 5

Čokoláda Zmrzlina Ovocný Světozor

označen: Zmrzlina mléčná čokoládová
Známka testu
Cena za balení
150.00 Kč
Cena za 100 g
24.20 Kč
Výrobce
Hájek a Boušová, spol. s r.o.
Prodávající
Ovocný světozor Hájek a Boušová, spol. s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost - 1000 ml/620 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 213 kcal

Tuky:

8,2 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 4,7 g

Cukry:

25 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

pasta kakao 8 % s obsahem kakaa 60 %, kakao 3,2 %

Alergeny:

lepek, vejce, arašídy, skořápkové plody, sezam

Jak chutnal porotě? Konzistence mimo čokoládových kousků homogenní. Vůně dobrá, chuť netypická, umělá. Body ze senzorického hodnocení: 42 = 5. místo v senzorickém hodnocení.

plusNejnižší obsah nasycených mastných kyselin.

minusCena za 100 g vyšší než 20,- Kč. Komplikovaná receptura se spoustou přídatných látek. Výrobek neodpovídá označení „mléčný“, obsahuje rostlinné tuky. Chybí informace o původu hydrogenovaného tuku a zda se jedná o tuk částečně nebo plně ztužený. 5 alergenů deklarovaných mimo složky.

Celková známka: 1,7 = pořadí: 6

Classic Cocoa

označen: Mražený krém s rostlinným tukem čokoládový
Známka testu
Cena za balení
59.90 Kč
Cena za 100 g
4.80 Kč
Výrobce
neuvedeno
Prodávající
Kaufland Česka republika v.o.s.
Balení:

objem/hmotnost - 2500 ml/1250 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 219 kcal

Tuky:

11 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 9,6 g

Cukry:

25 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

kakao 3 %

Alergeny:

arašídy, suché skořápkové plody, vejce, lepek, sója

Jak chutnal porotě? Zmrzlina světle hnědé barvy, konzistence hodně našlehaná, pěnovitá. Vůně slabá, chuť přeslazená, málo čokoládová. Body ze senzorického hodnocení: 49 = 8. (nejhorší) místo v senzorickém hodnocení.

plusCena za 100 g nižší než 10,- Kč.

minusNejhorší výsledek v senzorickém hodnocení. Nejvyšší obsah nasycených mastných kyselin. 5 alergenů deklarovaných mimo složky.

Celková známka: 1,8 = pořadí: 7

Grycan Chocolate Real Dairy Luxury Icecream

označen: Čokoládová zmrzlina
Známka testu
Cena za balení
85.90 Kč
Cena za 100 g
28.60 Kč
Výrobce
Lodziarnie Firmowe Polsko
Prodávající
Košík.cz s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost - 500 ml/300 g

Energie:

na 100 gramů výrobku - 248 kcal

Tuky:

12,3 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 7,6 g

Cukry:

25,2 g (cukry celkem)

Ochucující složka:

není uveden podíl kakaa

Alergeny:

bezlepkový výrobek, arašídy a jiné ořechy, sezam

Jak chutnal porotě? Zmrzlina tmavě hnědé barvy s velkým množstvím kousků čokolády. Body ze senzorického hodnocení: 48 = 7. (předposlední) místo v senzorickém hodnocení.

minusVýrobek obsahuje smetanu i kokosový tuk, nelze zařadit do skupiny podle vyhlášky č. 397/2016 Sb. Anglický text „Real Dairy“ je z tohoto pohledu zavádějící. Mléčné mražené krémy nesmějí obsahovat rostlinný tuk. Nejvyšší obsah cukrů. Cena za 100 g vyšší než 20,- Kč. 

Celková známka: 1,8 = pořadí: 8