Senzorické hodnocení

  • Bylo testováno celkem 8 vanilkových, 8 čokoládových a 9 jahodových mražených krémů, přičemž 2 z nich byly kombinované jahodovo-vanilkové. Senzorické hodnocení probíhalo v laboratoři Státního veterinárního ústavu. Kromě chuti byly hodnoceny další parametry jako vůně, vzhled a konzistence.
  • Konzistence mraženého krému musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě.
  • Všechny atributy byly hodnoceny souborem 7 posuzovatelů známkami jako ve škole stupně 1 až 5. Známky se sčítaly. Výrobek, který získal nejméně bodů byl nejlepší, výrobek s nejvyšším počtem bodů byl nejhorší.

Výživa a legislativa

  • Kromě senzorického posouzení byla věnována pozornost informacím na obalech.
  • Z výživových parametrů se sledovaly energetická hodnota, obsah tuku, nasycených mastných kyselin a cukrů.
  • Posuzovala se správnost legislativního zařazení jednotlivých mražených krémů.

Mražené krémy se označují druhem (mražený krém), skupinou (smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet) a podskupinou podle použité ochucující složky (vanilkový, čokoládový, jahodový apod.). Zařazení do skupin má svoje další pravidla.  Nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

Cena za našlehaný vzduch?

Mražené krémy charakterizuje nášleh výrobku, který způsobuje, že objem a hmotnost výrobku se číselně významně liší. Uvádí-li se na výrobku jen objem, znemožňuje to spotřebiteli lepší orientaci při porovnání cen z hlediska jednotkové hmotnosti, podobně je tomu i u výživových údajů. Proto většina výrobců přistupuje k uvádění hmotnosti i objemu na obalech a výživové hodnoty vztažené na hmotnost výrobku jsou více transparentní.

  • Zašlehaný vzduch, který konzumujeme, má nulovou výživovou hodnotu a výživové údaje uváděné na 100 ml působí opticky dobře na spotřebitele, který nevnímá, že množství v gramech obsahuje zhruba dvojnásobek energie a dalších živin než množství v mililitrech.

Alergeny ano - ale pokud tam jsou

Častým jevem ze strany výrobců potravin je uvádění přítomnosti alergenů, které nepocházejí z přidaných surovin, ale mohou se vyskytovat ve stopových množstvích. Mnozí výrobci nemůžou zaručit maximální čistotu výrobních zařízení, na kterých vyrábí různé druhy výrobků, kde může dojít k následné křížové kontaminaci. Ačkoli je tedy přítomnost alergenu pouze hypoteticky možná, reálně je výrobek neobsahuje, přesto jsou alergeny uváděny. Spotřebitel trpící alergií si pak tento výrobek ze strachu nekoupí.

Cena nezaručí, že bude chutnat

Ceny výrobků se značně liší. Najdeme výrobky v cenové hladině vztažené na 100 g do 10,- Kč, mezi 10-20,- Kč, více než 20,- Kč a ojediněle i více než 30,- Kč. Ne vždy však znamená, že by vyšší cena odpovídala lepšímu senzorickému hodnocení. V kategorii čokoládových zmrzlin byl po senzorické stránce nejlépe hodnocen výrobek s cenou do 10,- Kč. V kategorii jahodových zmrzlin byl nejdražší výrobek hodnocen jako jeden z nejhorších.

Co vše náš test odhalil

Co nařizuje legislativa

Smetanový mražený krém musí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku, mléčný nejméně 2,5 % a navíc 6 % tukuprosté sušiny mléčného původu. V názvu mraženého krému mléčného lze výraz „mléčný“ nahradit názvem mléčného výrobku, který byl jako složka použit při jeho výrobě, například jogurtový nebo tvarohový. Mražený krém mléčný a mražený krém smetanový nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk a bílkoviny jiné než mléčný tuk a mléčné bílkoviny. Mražený krém s rostlinným tukem musí obsahovat nejméně 5 % rostlinného tuku. Na druhou stranu mražený krém vodový a mražený krém sorbet nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk.

Mražený krém ovocný musí obsahovat nejméně 15 % hmotnostních ovocné složky, podíl ovocné složky lze snížit maximálně na 10 % hmotnostních, pokud je celková kyselost šťáv, vyjádřená jako kyselina citrónová, je vyšší než 2,5 % hmotnostních.

Čokoládový mražený krém musí obsahovat nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa. Čokoládové zmrzliny je třeba je odlišit od kakaových zmrzlin, kde je povolen nižší podíl kakaa, vyšší než 1,5 %. Někteří výrobci uvádějí ve složení množství použitého kakaa, jíní ne. Množství a druh použité ochucující složky, informace pro spotřebitele či případné nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

"Může obsahovat," ale vlastně neobsahuje

Výrobci potravin často upozorňují na přítomnost alergenů za složením výrobku větou „Může obsahovat“, případně „Může obsahovat stopy“. Tyto alergeny by však neměly uvádět na výrobcích, u nichž je výrobce schopen zajistit jejich nepřítomnost, případně množství, které lze považovat za nulové. Státní zemědělská a potravinářská inspekce k tomu poskytuje výklad. Nedodržování tohoto pravidla vede k zúžení možnosti výběru potravin pro alergiky. V Irsku před časem zjistili nepřítomnost stop vajec, sóji a arašídů u 94 % výrobků, na nichž je uvedeno varování před možnou přítomností těchto alergenů.

Čím sladší = tím chutnější? To rozhodně neplatí

V České republice máme vysokou konzumaci nasycených mastných kyselin a přidaných cukrů. Více než 95 % populace nedodržuje doporučení ohledně příjmu těchto rizikových živin. Přestože mražené krémy nepatří mezi hlavní zdroje příjmu těchto živin díky občasné konzumaci, je určitě žádoucí věnovat pozornost jejich obsahu ve výrobcích. Tuky i cukry jsou důležitým nositelem chuti u mražených krémů, ale neplatí že by nejvyšší obsah chutnal nejlépe. Proto určitě stojí za úvahu se zamyslet nad skutečností, zda nelze obsah snížit, aniž by se to projevilo významně na senzorickém vnímání dané zmrzliny. Rozpětí obsahu cukrů, tuků a nasycených mastných kyselin ukazuje, že u výrobků s vyšším obsahem je takové snížení možné. Výrobky s nejvyšším obsahem cukrů a nasycených mastných kyselin v dané kategorii byly mírně penalizovány. Podobně nejnižší obsah cukrů a nasycených mastných kyselin získal drobný bonus.

Kvalita, která chutná

Ochucující složka je důležitým atributem kvality zmrzlin. Použité aroma může být přírodní nebo synteticky připravené. Jedná-li se o přírodní aroma, výrobce tuto informaci obvykle uvádí na obale.

  • U vanilkových zmrzlin obsahují některé kromě aroma přímo i vanilkové lusky.
  • U jahodových zmrzlin se zmrzliny liší podílem množstvím jahod použitých ve výrobě.
  • Čokoládové zmrzliny mají přímo v legislativě zakotvený minimální obsah kakao 3 %, S obsahem kakaa v rozmezí od 1,5 % a nižším než 3 % se jedná o zmrzlinu kakaovou. Ne všichni výrobci však uvádějí informaci o procentuálním obsahu kakaa ve složení.

Výsledky testu

Carte d´Or Les Authentic Strawberry with delicious strawberry pieces

označen: Mražený krém s rostlinným tukem jahodový s kousky kandovaných jahod (11%)
Známka testu
Cena za balení
139.90 Kč
Cena za 100 g
25.40 Kč
Výrobce
Unilever, spol. s r.o
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o.
Balení:

1000 ml/550 g

Energie:

na 100 g výrobku - 166 kcal

Tuky:

5,3 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 4,7 g

Cukry:

25 g

Ochucující složka:

jahodové pyré 19 %, jahody 7 %

Alergeny:

deklarované mimo složení: žádné

Jak chutnal porotě? Zmrzlina růžové barvy se zřetelnými kousky jahod. Konzistence jemná, homogenní. Vůně méně výrazná, chuť velmi sladká, méně výrazná. Body ze senzorického hodnocení: 34 = dělené 1.-3. místo v senzorickém hodnocení.

plusŽádné alergeny deklarované mimo složky. Podíl jahodové složky vyšší než 25 %. Dělený nejlepší výsledek v senzorickém hodnocení.

minusCena za 100 g vyšší než 20,- Kč.

Celková známka: 1,1 = pořadí: 1

Jahoda Zmrzlina Ovocný světozor

označen: Zmrzlina ovocná jahodová
Známka testu
Cena za balení
150.00 Kč
Cena za 100 g
21.40 Kč
Výrobce
Hájek a Boušová, spol. s r.o.
Prodávající
Ovocný světozor Hájek a Boušová, spol. s.r.o.
Balení:

1000 ml /700 g

Energie:

na 100 g výrobku - 100 kcal

Tuky:

0,7 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 0,5 g

Cukry:

20 g

Ochucující složka:

jahody 27 %

Alergeny:

deklarované mimo složení: lepek, vejce, arašídy, mléko, skořápkové plody, sezamová semena

Jak chutnal porotě? Zmrzlina světle červené barvy s patrnými zrníčky jahod, konzistence mimo zrníček hladká. Vůně výrazná, jahodová, chuť výrazně jahodová, mírně vodová, přiměřeně sladká. Body ze senzorického hodnocení: 34 = dělené 1.-3. místo v senzorickém hodnocení.

plusPodíl jahodové složky vyšší než 25 %. Nejnižší obsah cukrů a nasycených mastných kyselin. Dělený nejlepší výsledek v senzorickém hodnocení.

minusCena za 100 g vyšší než 20,- Kč. 6 alergenů deklarovaných mimo složky. Komplikovaná receptura se spoustou přídatných látek.

Celková známka: 1,2 = pořadí: 2

 

Scholler Icecream Strawberry with strawbery sauce

označen: Mražený krém s rostlinným tukem jahodový a jahodovým pyré (8%)
Známka testu
Cena za balení
99.90 Kč
Cena za 100 g
17.30 Kč
Výrobce
Froneri Polska Sp. Z o.o.
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o.
Balení:

1000 ml/577 g

Energie:

na 100 g výrobku - 203 kcal

Tuky:

11 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 9,1 g

Cukry:

24 g

Ochucující složka:

jahodové pyré 23 %

Alergeny:

deklarované mimo složení: lepek, sója, vejce, arašídy a suché skořápkové plody

Jak chutnal porotě? Zmrzlina růžové barvy, na povrchu s červeným jahodovým pyré. Konzistence hladká, homogenní, krémovitá. Vůně typická, chuť sladká, mírně umělá. Body ze senzorického hodnocení: 34 = dělené 1.-3. místo v senzorickém hodnocení.

plusDělený nejlepší výsledek v senzorickém hodnocení.

minus5 alergenů deklarovaných mimo složky. Nejvyšší obsah nasycených mastných kyselin.

Celková známka: 1,3 = pořadí: 3

 

BigMilk Strawberry with fresh milk

označen: Mražený krém vanilkový a jahodový
Známka testu
Cena za balení
74.90 Kč
Cena za 100 g
16.30 Kč
Výrobce
Unilever, spol. s r.o.
Prodávající
Albert ČR s.r.o.
Balení:

1000 ml/460 g

Energie:

na 100 g výrobku - 163 kcal

Tuky:

6,3 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 5,3 g

Cukry:

20 g

Ochucující složka:

jahodová šťáva z koncentrátu

Alergeny:

deklarované mimo složení: lepek, arašídy

Jak chutnal porotě? Zmrzlina melírovaná - kombinace růžové a bílé barvy. Konzistence příliš našlehaná, pěnovitá. Vůně typická, chuť vanilkovo-jahodová, umělá. Body ze senzorického hodnocení: 37 =  4. místo v senzorickém hodnocení.

plusNejnižší obsah cukrů.

minusV názvu výrobku není uvedeno označení skupiny s rostlinným tukem. Výrobek může obsahovat i méně než 5% rostlinného tuku, potom nelze je zařadit do žádné skupiny mražených krémů podle vyhlášky č. 397/2016 Sb.

Celková známka: 1,4 = pořadí: 4

 

Manhattan Classic Vanilla Strawberry

označen: Mražený krém s rostlinným tukem s vanilkovou příchutí a mražený krém s rostlinným tukem jahodový
Známka testu
Cena za balení
69.90 Kč
Cena za 100 g
9.20 Kč
Výrobce
Froneri Polska Sp. z o.o.
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o
Balení:

1400 ml/757 g

Energie:

na 100 g výrobku - 144 kcal

Tuky:

3,6 g / z toho nasycené mastné kyseliny 3,2 g

Cukry:

20,8 g

Ochucující složka:

5,3 % jahodové pyré

Alergeny:

arašídy, skořápkové plody, vejce, sója a lepek

Jak chutnal porotě?  Zmrzlina melírovaná - kombinace žluté a růžové barvy. Konzistence hladká, homogenní. Vůně méně výrazná, v chuti převládá vanilka, málo jahodová. Body ze senzorického hodnocení: 40 = 5. místo v senzorickém hodnocení.

plusCena za 100 g nižší než 10,- Kč.

minusObsahuje méně tuku než uvádí příloha č. 9 k vyhlášce č. 397/2016 Sb. pro skupinu s rostlinným tukem. 5 alergenů deklarovaných mimo složky.

Celková známka: 1,5 = pořadí: 5

 

Classic Strawberry Icecream

označen: Mražený krém smetanový jahodový s jahodovou dření
Známka testu
Cena za balení
39.90 Kč
Cena za 100 g
7.30 Kč
Výrobce
neuveden
Prodávající
Kaufland ČR v.o.s.
Balení:

1000 ml/550 g

Energie:

na 100 g výrobku - 193 kcal

Tuky:

7,4 g / z toho nasycené mastné kyseliny 5 g

Cukry:

28 g

Ochucující složka:

18 % ochucující složka s jahodami obsahující 50 % jahod

Alergeny:

arašídy, skořápkové plody, vejce, lepek, sója

Jak chutnal porotě?  Zmrzlina světle růžové barvy s patrnými zrníčky jahod. Konzistence mimo zrníček hladká. Vůně charakteristická, chuť sladká, umělá. Body ze senzorického hodnocení 41 = 6. místo v senzorickém hodnocení.

plusCena za 100 g nižší než 10,- Kč..

minus5 alergenů deklarovaných mimo složky. Nejvyšší obsah cukrů.

Celková známka: 1,6 = pořadí: 6

 

Gelatti premium Strawberry Dairy Icecream

označen: Mléčná jahodová zmrzlina s jahodovou složkou (11 %)
Známka testu
Cena za balení
64.90 Kč
Cena za 100 g
12.20 Kč
Výrobce
neuveden
Prodávající
Lidl Česká republika v.o.s.
Balení:

1000 ml/533 g

Energie:

na 100 g výrobku - 192 kcal

Tuky:

7,6 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 5,2 g

Cukry:

24,1 g

Ochucující složka:

jahodová dřeň 14 %, jahody 5 %

Alergeny:

lepek, arašídy, skořápkové plody

Jak chutnal porotě?  Zmrzlina světle růžové barvy se zřetelnými drobnými kousky červených jahod. Konzistence hladká, homogenní. Vůně méně výrazná, chuť přeslazená, umělá. Body ze senzorického hodnocení: 44 = 8. (předposlední) místo v senzorickém hodnocení

Celková známka: 1,6 = pořadí: 6

 

Häagen-Dazs Strawberry and Cream

označen: Jahodová smetanová zmrzlina s jahodami
Známka testu
Cena za balení
169.90 Kč
Cena za 100 g
40.00 Kč
Výrobce
neuveden
Prodávající
General Mills GmbH Německo
Balení:

500 ml/425 g

Energie:

na 100 g výrobku - 244 kcal

Tuky:

15,5 g / nasycené mastné kyseliny: 9,5 g

Cukry:

21 g

Ochucující složka:

jahody 21 %

Alergeny:

neobsahuje lepek

Jak chutnal porotě? Zmrzlina jemně narůžověle barvy s patrnými zrníčky a kousky jahod. Konzistence mimo ovocnou složku velmi jemná. Vůně ovocná, chuť málo výrazná, sladká, namísto jahodové převládá smetanová. Body ze senzorického hodnocení: 43 = 7. místo v senzorickém hodnocení.

minusNejvyšší cena za 100 g, vyšší než 30,- Kč.

Celková známka: 1,6 = pořadí: 8

 

Prima Mrož jahodový s tvarohem

označen: Mražený jahodový krém s tvarohem
Známka testu
Cena za balení
69.90 Kč
Cena za 100 g
14.00 Kč
Výrobce
Bidfood Opava s.r.o.
Prodávající
Košík.cz s.r.o.
Balení:

850 ml/500 g

Energie:

na 100 g výrobku - 138 kcal

Tuky:

3,1 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 2,2 g

Cukry:

21,5 g

Ochucující složka:

jahody a jahodové pyré min: 25 %

Alergeny:

bez lepku, skořápkové plody

Jak chutnal porotě? Zmrzlina tmavě růžové barvy, konzistence písčitá. Vůně nevýrazná, chuť moučná, netypická, cizí. Body ze senzorického hodnocení: 56 = 9. (nejhorší) místo v senzorickém hodnocení.

plusPodíl jahodové složky vyšší než 25 %.

minusNejhorší výsledek v senzorickém hodnocení.

Celková známka: 1,9 = pořadí: 9