Senzorické hodnocení

  • Bylo testováno celkem 8 vanilkových, 8 čokoládových a 9 jahodových mražených krémů, přičemž 2 z nich byly kombinované jahodovo-vanilkové. Senzorické hodnocení probíhalo v laboratoři Státního veterinárního ústavu. Kromě chuti byly hodnoceny další parametry jako vůně, vzhled a konzistence.
  • Konzistence mraženého krému musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě.
  • Všechny atributy byly hodnoceny souborem 7 posuzovatelů známkami jako ve škole stupně 1 až 5. Známky se sčítaly. Výrobek, který získal nejméně bodů byl nejlepší, výrobek s nejvyšším počtem bodů byl nejhorší.

Výživa a legislativa

  • Kromě senzorického posouzení byla věnována pozornost informacím na obalech.
  • Z výživových parametrů se sledovaly energetická hodnota, obsah tuku, nasycených mastných kyselin a cukrů.
  • Posuzovala se správnost legislativního zařazení jednotlivých mražených krémů.

Mražené krémy se označují druhem (mražený krém), skupinou (smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet) a podskupinou podle použité ochucující složky (vanilkový, čokoládový, jahodový apod.). Zařazení do skupin má svoje další pravidla.  Nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

Cena za našlehaný vzduch?

Mražené krémy charakterizuje nášleh výrobku, který způsobuje, že objem a hmotnost výrobku se číselně významně liší. Uvádí-li se na výrobku jen objem, znemožňuje to spotřebiteli lepší orientaci při porovnání cen z hlediska jednotkové hmotnosti, podobně je tomu i u výživových údajů. Proto většina výrobců přistupuje k uvádění hmotnosti i objemu na obalech a výživové hodnoty vztažené na hmotnost výrobku jsou více transparentní.

  • Zašlehaný vzduch, který konzumujeme, má nulovou výživovou hodnotu a výživové údaje uváděné na 100 ml působí opticky dobře na spotřebitele, který nevnímá, že množství v gramech obsahuje zhruba dvojnásobek energie a dalších živin než množství v mililitrech.

Alergeny ano - ale pokud tam jsou

Častým jevem ze strany výrobců potravin je uvádění přítomnosti alergenů, které nepocházejí z přidaných surovin, ale mohou se vyskytovat ve stopových množstvích. Mnozí výrobci nemůžou zaručit maximální čistotu výrobních zařízení, na kterých vyrábí různé druhy výrobků, kde může dojít k následné křížové kontaminaci. Ačkoli je tedy přítomnost alergenu pouze hypoteticky možná, reálně je výrobek neobsahuje, přesto jsou alergeny uváděny. Spotřebitel trpící alergií si pak tento výrobek ze strachu nekoupí.

Cena nezaručí, že bude chutnat

Ceny výrobků se značně liší. Najdeme výrobky v cenové hladině vztažené na 100 g do 10,- Kč, mezi 10-20,- Kč, více než 20,- Kč a ojediněle i více než 30,- Kč. Ne vždy však znamená, že by vyšší cena odpovídala lepšímu senzorickému hodnocení. V kategorii čokoládových zmrzlin byl po senzorické stránce nejlépe hodnocen výrobek s cenou do 10,- Kč. V kategorii jahodových zmrzlin byl nejdražší výrobek hodnocen jako jeden z nejhorších.

Co vše náš test odhalil

Co nařizuje legislativa

Smetanový mražený krém musí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku, mléčný nejméně 2,5 % a navíc 6 % tukuprosté sušiny mléčného původu. V názvu mraženého krému mléčného lze výraz „mléčný“ nahradit názvem mléčného výrobku, který byl jako složka použit při jeho výrobě, například jogurtový nebo tvarohový. Mražený krém mléčný a mražený krém smetanový nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk a bílkoviny jiné než mléčný tuk a mléčné bílkoviny. Mražený krém s rostlinným tukem musí obsahovat nejméně 5 % rostlinného tuku. Na druhou stranu mražený krém vodový a mražený krém sorbet nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk.

Mražený krém ovocný musí obsahovat nejméně 15 % hmotnostních ovocné složky, podíl ovocné složky lze snížit maximálně na 10 % hmotnostních, pokud je celková kyselost šťáv, vyjádřená jako kyselina citrónová, je vyšší než 2,5 % hmotnostních.

Čokoládový mražený krém musí obsahovat nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa. Čokoládové zmrzliny je třeba je odlišit od kakaových zmrzlin, kde je povolen nižší podíl kakaa, vyšší než 1,5 %. Někteří výrobci uvádějí ve složení množství použitého kakaa, jíní ne. Množství a druh použité ochucující složky, informace pro spotřebitele či případné nedostatky ve značení výrobků byly zohledněny v rámci celkové klasifikace.

"Může obsahovat," ale vlastně neobsahuje

Výrobci potravin často upozorňují na přítomnost alergenů za složením výrobku větou „Může obsahovat“, případně „Může obsahovat stopy“. Tyto alergeny by však neměly uvádět na výrobcích, u nichž je výrobce schopen zajistit jejich nepřítomnost, případně množství, které lze považovat za nulové. Státní zemědělská a potravinářská inspekce k tomu poskytuje výklad. Nedodržování tohoto pravidla vede k zúžení možnosti výběru potravin pro alergiky. V Irsku před časem zjistili nepřítomnost stop vajec, sóji a arašídů u 94 % výrobků, na nichž je uvedeno varování před možnou přítomností těchto alergenů.

Čím sladší = tím chutnější? To rozhodně neplatí

V České republice máme vysokou konzumaci nasycených mastných kyselin a přidaných cukrů. Více než 95 % populace nedodržuje doporučení ohledně příjmu těchto rizikových živin. Přestože mražené krémy nepatří mezi hlavní zdroje příjmu těchto živin díky občasné konzumaci, je určitě žádoucí věnovat pozornost jejich obsahu ve výrobcích. Tuky i cukry jsou důležitým nositelem chuti u mražených krémů, ale neplatí že by nejvyšší obsah chutnal nejlépe. Proto určitě stojí za úvahu se zamyslet nad skutečností, zda nelze obsah snížit, aniž by se to projevilo významně na senzorickém vnímání dané zmrzliny. Rozpětí obsahu cukrů, tuků a nasycených mastných kyselin ukazuje, že u výrobků s vyšším obsahem je takové snížení možné. Výrobky s nejvyšším obsahem cukrů a nasycených mastných kyselin v dané kategorii byly mírně penalizovány. Podobně nejnižší obsah cukrů a nasycených mastných kyselin získal drobný bonus.

Kvalita, která chutná

Ochucující složka je důležitým atributem kvality zmrzlin. Použité aroma může být přírodní nebo synteticky připravené. Jedná-li se o přírodní aroma, výrobce tuto informaci obvykle uvádí na obale.

  • U vanilkových zmrzlin obsahují některé kromě aroma přímo i vanilkové lusky.
  • U jahodových zmrzlin se zmrzliny liší podílem množstvím jahod použitých ve výrobě.
  • Čokoládové zmrzliny mají přímo v legislativě zakotvený minimální obsah kakao 3 %, S obsahem kakaa v rozmezí od 1,5 % a nižším než 3 % se jedná o zmrzlinu kakaovou. Ne všichni výrobci však uvádějí informaci o procentuálním obsahu kakaa ve složení.

Výsledky testu

Vanilková zmrzlina

Carte d´Or Les Authentic Vanilla handpicked vanilla from Madagascar

označen: Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový
Známka testu
Cena za balení
137.90 Kč
Cena za 100 g
28.10 Kč
Výrobce
Unilever, spol. s r.o.
Prodávající
Košík.cz s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost: 1000 ml/490 g

Energie:

na 100 g výrobku - 197 kcal

Tuky:

7,5 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 6,7 g

Cukry:

24 g

Ochucující složka:

kousky vanilkových lusků, přírodní vanilkové aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: žádné

Jak chutnal porotě? Zmrzlina světle žluté barvy s drobounkými tmavými částicemi vanilkového lusku. Konzistence hladká, homogenní. Vůně výrazná, příjemně vanilková, chuť výrazná, lahodná, přiměřeně sladká. Nejlepší výsledek v senzorickém hodnocení. Obsahuje vanilkové lusky. Body ze senzorického hodnocení: 33 = 1. místo v senzorickém hodnocení.

plusObsahuje vanilkové lusky. Žádné alergeny deklarované mimo složky. Nejlepší výsledek v senzorickém hodnocení

minusCena za 100 g vyšší než 20,- Kč. Nejvyšší obsah cukrů.

Celková známka: 1,2 = pořadí 1

Gelatti Premium Bourbon Vanilla Dairy Icecream

označen: Smetanová zmrzlina s příchutí Bourbon vanilky
Známka testu
Cena za balení
64.90 Kč
Cena za 100 g
13.00 Kč
Výrobce
neuveden
Prodávající
Lidl Česká republika v.o.s.
Balení:

objem/hmotnost: 1000 ml/500 g

Energie:

na 100 g výrobku - 222 kcal

Tuky:

12,5 g / z toho nasycené mastné kyseliny: 8,5 g

Cukry:

21,7 g

Ochucující složka:

přírodní aroma, extrahované vanilkové lusky

Alergeny:

deklarované mimo složení: gluten, sója, arašídy a ořechy

Jak chutnal porotě? Zmrzlina výrazně žluté barvy s patrnými tmavými částicemi vanilkových lusků. Konzistence hladká, homogenní. Vůně přiměřená, chuť méně výrazná. Body ze senzorického hodnocení 38 = 2. místo v senzorickém hodnocení.

plusObsahuje vanilkové lusky. Dobrá cena ve vztahu k vysokému senzorickému hodnocení.

minusObsahuje 4 alergeny navíc deklarované mimo vlastní složení výrobku. Má nejvyšší obsah nasycených mastných kyselin.

Celková známka: 1,3 = pořadí: 2.

BigMilk Vanilla With Fresh Milk

označen: Mražený krém s rostlinným tukem se smetanovou příchutí vanilkový
Známka testu
Cena za balení
74.90 Kč
Cena za 100 g
16.30 Kč
Výrobce
Unilever, spol. s r.o.
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o.
Balení:

objem/hmotnost: 1000 ml/460 g

Energie:

na 100 g výrobku - 174 kcal

Tuky:

6,9 g/ z toho nasycené mastné kyseliny: 5,2 g

Cukry:

20 g

Ochucující složka:

aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: lepek, arašídy

Jak chutnal porotě? Zmrzlina melírovaná - kombinace světle žluté a bílé barvy. Konzistence hladká, homogenní. Vůně méně výrazná, chuť mírně umělá. Body ze senzorického hodnocení: 39 = 3. místo v senzorickém hodnocení.

Celková známka: 1,4 = pořadí: 3.

Clever Polárkový dort s vanilkovou příchutí

označen: Mražený krém s rostlinným tukem s vanilkovou příchutí a kakaovou polevou
Známka testu
Cena za balení
12.90 Kč
Cena za 100 g
4.40 Kč
Výrobce
Billa, spol. s r.o.
Prodávající
Billa, spol. s r.o.
Balení:

objem/hmotnost: 615 ml/290 g

Energie:

na 100 g výrobku - 176 kcal

Tuky:

7,9 g/ z toho nasycené mastné kyseliny 7,1 g

Cukry:

20 g

Ochucující složka:

aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: žádné

Jak chutnal porotě? Zmrzlina bílé barvy spolu s hnědou kakaovou polevou. Konzistence hladká, homogenní. Vůně nevýrazná, chuť přeslazená, málo vanilková, vodová. Body ze senzorického hodnocení: 44 Dělené 6.-7. místo v senzorickém hodnocení.

plusCena za 100 g nižší než 10,- Kč. Žádné alergeny deklarované mimo složky.

Celková známka: 1,4 = pořadí: 4.

Manhattan Classic Cream Vanilla

označen: Mražený krém s rostlinným tukem s příchutí smetany a Mražený krém s rostlinným tukem s příchutí vanilky
Známka testu
Cena za balení
87.40 Kč
Cena za 100 g
12.50 Kč
Výrobce
Froneri Polska Sp. z o.o.
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o.
Balení:

1400 ml/700 g

Energie:

na 100 g výrobku - 172 kcal

Tuky:

7,2 g/ z toho nasycené mastné kyseliny: 6,4 g

Cukry:

19,2 g

Ochucující složka:

přírodní aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: arašídy, skořápkové plody, vejce, sója, lepek

Jak chutnal porotě? Zmrzlina melírovaná - kombinace žluté a bílé barvy. Konzistence hladká, homogenní. Vůně nevýrazná. Chuť umělá, přeslazená. Body ze senzorického hodnocení: 40 =  4. místo v senzorickém hodnocení.

minus5 alergenů deklarovaných mimo složky

Celková známka: 1,5 = pořadí: 5

 

Pinko Kopečkova zmrzlina s příchuti vanilka z mléka a másla

označen: Mražený krém smetanový s příchutí vanilka
Známka testu
Cena za balení
99.90 Kč
Cena za 100 g
18.90 Kč
Výrobce
Pinko, a.s.
Prodávající
Kaufland Česka republika v.o.s.
Balení:

1000 ml/hmotnost neuvedena (530 g získáno zvážením)

Energie:

na 100 g výrobku - 175 kcal

Tuky:

8,7 g/ z toho nasycené mastné kyseliny: 5,4 g

Cukry:

18,9 g

Ochucující složka:

aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: sója, arašídy a suché skořápkové plody

Jak chutnal porotě? Zmrzlina melírovaná - kombinace světle žluté a bílé barvy. Konzistence hladká, homogenní. Vůně prázdná, chuť mdlá, umělá. Body ze senzorického hodnocení: 42 = 5. místo v senzorickém hodnocení.

plusZmrzlina obsahuje nejnižší obsah cukrů.

minusJako jediný výrobce neuvádí hmotnost produktu, což spotřebiteli neumožňuje orientaci při porovnání cen výrobku na jednotku hmotnosti. Hodnoty výživových údajů jsou v návaznosti na to uváděny na 100 ml, což pro spotřebitele zhoršuje orientaci a uvádí opticky nižší hodnoty než ve 100 g. 

Celková známka 1,5 = pořadí: 6

Ms Molly´s Vanilla Flavor Icecream

označen: Mražený krém s rostlinným tukem s vanilkovou příchutí
Známka testu
Cena za balení
63.90 Kč
Cena za 100 g
6.40 Kč
Výrobce
neuveden - vyrobeno v Polsku
Prodávající
Tesco Stores ČR, s.r.o.
Balení:

2000 ml/1000 g

Energie:

na 100 g výrobku - 154 kcal

Tuky:

6,2 g/ nasycené mastné kyseliny: 5,6 g

Cukry:

20,8 g

Ochucující složka:

aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: sója, lepek, vejce, arašídy a skořápkové plody

Jak chutnal porotě? Zmrzlina jemně žlutooranžové barvy. Konzistence hrubší, na povrchu s ledovými krystalky. Vůně dobrá, chuť hodně umělá, nepřirozená. Body ze senzorického hodnocení: 44 = dělené 6.-7. místo v senzorickém hodnocení.

plusCena za 100 g nižší než 10,- Kč

minusHodnoty výživových údajů jsou uváděny na 100 ml, což pro spotřebitele zhoršuje orientaci a uvádí opticky nižší hodnoty než ve 100 g. 5 alergenů deklarovaných mimo složky


Celková známka: 1,6 = pořadí: 7

Vanilka Zmrzlina Ovocný světozor

označen: Zmrzlina mléčná vanilková
Známka testu
Cena za balení
150.00 Kč
Cena za 100 g
26.80 Kč
Výrobce
Hájek a Boušová, spol. s.r.o.
Prodávající
Ovocný světozor Hájek a Boušová, spol. s.r.o.
Balení:

1000 ml/ 560 g

Energie:

na 100 g výrobku - 184 kcal

Tuky:

7,7 g z toho nasycené mastné kyseliny: 5 g

Cukry:

22 g

Ochucující složka:

aroma

Alergeny:

deklarované mimo složení: lepek, vejce, arašídy, skořápkové plody, sezam

Jak chutnal porotě? Zmrzlina nepřirozené, zelenožluté barvy. Konzistence hladká, homogenní. Vůně nevýrazná, v atypické chuti převládá chuť sušeného mléka. Body ze senzorického hodnocení: 46 =  8. (poslední) místo v senzorickém hodnocení.

plusNejnižší obsah nasycených mastných kyselin.

minusNejhorší výsledek v senzorickém hodnocení. Komplikovaná receptura se spoustou přídatných látek, součástí je i sójová mouka, ačkoli mléčný mražený krém nesmí obsahovat jiné bílkoviny než mléčné. 5 alergenů deklarovaných mimo složky. Cena za 100 g vyšší než 20,- Kč. 

Celková známka 1,9 = pořadí: 8