Jídelníčky 13. 4. 2022 | PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.

Flexitariánský jídelníček

Flexiteriánství je způsob stravování, resp. životní postoj, který je ekologický, etický a dbá na ochranu životního prostředí. Pozornost není věnována tedy jen nutriční stránce, velkou úlohu sehrávají ekologické aspekty. Produkce rostlinných potravin v porovnání s produkcí masa méně zatěžuje životní prostředí a jejich výroba je levnější. Koncept flexitariánství tedy vybízí ke snížení četnosti spotřeby živočišných produktů a zohlednění původu potravin v jídelníčku (např. nikoli z velkochovů, ale z volných výběhů, od farmářů, z ekologického zemědělství). V jídelníčku nejsou vítány ani vysoce průmyslově zpracované potraviny, polotovary a potraviny o nízké nutriční hodnotě.

Chci číst celý článek
Pro přečtení celého článku musíte být přihlášení:
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Nejste ještě registrovanými uživateli? Napravte to, zvládnete to za pár sekund.



Mohlo by vás také zajímat:
mzčr

Tento materiál vznikl za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.